Egy kitűnő sárvári tehetség – Interjú Varga Diánával

Hirdetés

Helyi tehetségeket bemutató sorozatunk, az Ikon leszek 2. részében egy újabb tehetséges énekesnőt, Varga Diánát mutatjuk be Divatikon olvasóinak. A remek hanggal megáldott sárvári lány jelentkezett a Voice-ba is, a tv2 most induló, új tehetségkutató műsorába.

Mesélnél arról, hogyan kezdődött az énekesi pályafutásod?

Hirdetés

 1996-ban, még a gimnázium figyelt fel rám az énektanárnőm (Pernecker Csilla, a sárvári Tinódi Lantos Sebestyén Gimnázium énektanárnője – a szerk.), és indított népdaléneklési versenyen, amire anyukám is elkísért. Ott derült ki, hogy a volt gimis osztálytársa – Tanai Erzsébet – ül a zsűriben, akivel akkor is jóban volt, mikor az Ungarescában táncolt Anyu, Erzsi néni meg énekese volt az együttes zenekarának. A verseny után beszélgettünk vele, meghívott a Vasi Népdalstúdió tagjai közé, akik akkor a Ki-Mit-Tud döntőjébe kerültek, és a tv-ben láttam/hallottam őket. A Vasi Népdalstúdióban akkoriban 12-en voltunk, fantasztikus élményekkel és dalokkal gazdagodtam.

1999-ben a csoport nevezett a Népművészet Ifjú Mestere címre, és el is nyerte azt.

 2000-ben, amikor a NYME Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karának óvodapedagógus szakán diplomáztam, én is megpályáztam dolgozatommal, meghallgatásra hívtak, és az budapesti augusztus 20-i ünnepségek keretében vehettem át az akkori kulturális minisztertől a kitüntetést.

 2002-ben a Vass Lajos Népzenei Verseny Nagydíját kaptam. Ekkor kezdtem el tanítani Vasváron a Fülemüle Népdalcsoportot.

A lányokkal voltunk egy népdalos versenyen, amikor megkeresett dr. Bérdiné Stipkovics Ildikó Celldömölkről, és ott is elkezdtem tanítani; először a Kemenesaljai Művelődési Központban, majd az Ádám Jenő Zeneiskolában, ahol ez a 9. tanévem.

A zeneiskolában ismertem meg Czimber Gábort, és 2004-ben találkoztunk Szücs Szabolccsal egy celldömölki jótékonysági rendezvényen és rögtön barátok lettünk. Decemberben már közös fellépésre készülhettünk.

2005 tavaszán aztán egyik vasvári tanítványom, Vera ötlete nyomán Egy szoknya Két Nadrág Énekegyüttes lettünk.

A celldömölki KMKK igazgatónőjének, Pálné Horváth Máriának köszönhetően egyre több felkérést kaptunk.

A csapatból Gábor és én vagyunk vállalkozóbb szelleműek. Indultunk már több tehetségkutatón is, külön-külön, de eddig nem minket kerestek.

Pár éve, amikor saját dalunk elkészült, nevet változtattunk, és azóta FLAME Együttes néven vállalunk színpadi fellépéseket, olykor-olykor esküvőt is.

 

Miben tükröződik a te esetedben ez a vállalkozóbb szellemiség?

 

A zeneiskolai népi ének tanítás mellett nagyon kevés lehetőségem van arra, hogy a másik műfajjal, a poppal, rendszeresebben foglalkozzam, ill. hogy színpadra lépjek. Néha megadatott, hogy élő zongorakísérettel énekeljek, ami fantasztikus élmény volt számomra! Jó lenne, ha erre rendszeresen lehetőségem lenne. Zenekarról meg szinte álmodni sem merek…!

Minek tulajdonítod, hogy eddig nem fedeztek fel?

 Nem hiszek a véletlenben. Sok tehetségkutatón indultam már, de eddig egyik sem hozta azt, amit vártam. Belelátva kicsit a színfalak mögé arra jutottam, hogy talán nem voltam/vagyok rá lelkileg eléggé felkészülve. Talán sosem a hangommal volt gond.
A másik része a dolognak, hogy a zsűri véleménye mindig szubjektív. A gyerekeknek is mondogatok egy-egy verseny előtt. Valakinek bejön a hangszínem, valakinek nem. Ezt el kell fogadni. Minthogy azt is el kell fogadni annak, aki ezekre a versenyekre jelentkezik, hogy kereskedelmi televíziókról van szó. Más szempontok alapján is válogatnak.

Honnan jött az ötlet, hogy népi énektanárként populárisabb dalokat (Adele-t, Rihannát, Jennifer Hudsont, Beyonce-t) énekelj?

 Mindig is szerettem a dallamos pop zenét, és irigykedve tekintettem Tóth Verára. A színpadi éneklés vonzott nagyon. Valljuk be: a népzene elég rétegzene. Egy szál népdalénekesnek nem sok lehetősége van a színpadi megnyilvánulásra. Ez egy népszerűbb műfaj, és ezt is szeretem. Ez is én vagyok. Mindkét műfaj éneklésekor a stílusos, maximális előadásra törekszem. Adele dalai meg…! Az igazán nagy szerelem! Hallgatni is, énekelni is! Csak nem biztos, hogy falunapra valók… Most keresem azokat a lehetőségeket, ahol ezekre a dalokra is vevő a nézősereg. Szállodákban esetlegesen. A legnagyobb videó megosztó portálra is készülök új feltöltéssel.

 

Mit jelent számodra Adele? És miért pont ő?

Imádom a számait! Sajnos nem nagyon tudok angolul, állítólag eléggé tájszólással beszél. Na de, visszatérve a kérdéshez: elsőre – nyelvtudás híján – zeneileg fognak meg a számai. Hasonló a hangterjedelmünk. Ugyanúgy torokhangon énekel, mint én. Talán a hangunk egyedisége is hasonlít. Mint embert nyilván nem ismerem, egy-két koncertfelvételét láttam már, szimpatikus, jó kedélyű, szókimondó csajnak tűnik.

Hallgasd meg Diát!

{youtube}jkTbimyDMtw{/youtube}

Családi hagyomány volt nálatok az éneklés?

Apai nagyapám kántortanító volt, édesapám népművelő (többek között), anyu tanítónő. Szóval mondhatjuk, hogy jó talajon nőttem!

A hangszerekkel hogy állsz?

2010-ben ének-zene – népzene szakon diplomáztam Nyíregyházán. Zongorázni kellett, valamint két népi hangszeren játszani: én citeráztam és furulyáztam. De úgy vagyok vele, hogy a torkom a legjobb hangszerem, amit évek alatt fejlesztettem és nyilván még fogok is.

Kinek a tanácsaira adsz leginkább? Talán úgy is kérdezhetném, hogy ki a legnagyobb kritikusod?

 Az énekestársam, legjobb barátom: Czimber Gáboréra. Dalválasztásban, öltözködésben, haj, smink témában, mindenhogyan. Párom is sok jó tanáccsal lát el annak ellenére, hogy ő nem zenész. De amúgy is érdekel más emberek véleménye is. Szűrnöm kellene, kiére adok. Mondogatom is magamnak, hogy mindenkinek nem lehet megfelelni… De számít mások véleménye a repertoár kialakításától elkezdve a ruhámig.

 

Hol szeretnél tartani 10 év múlva?

Tíz év múlva? Nem is tudom, lehet, hogy a legrosszabbkor kérdezed. Sajnálom, hogy két diplomával itt tartok. Négy helyen tanítok, ebből egyik teljes állás, a többi óraadói és még mindig a szüleimmel élek, kocsim sincs. Álmaim vannak: szeretnék ismertebb énekes lenni. Gyakoribb lehetőséget kapni a poposabb énemnek is.

Hirdetés


Mindenképp itthon látod a jövődet?

 

Van olyan tervem is, hogy kimegyek külföldre, hosszabb-rövidebb időre. Meglátjuk, mit hoz az élet!

 

Mire vagy a legbüszkébb eddigi pályafutásod alatt?

Hát, ha őszinte vagyok: magamra! Arra, hogy autodidakta módon tudok úgy énekelni, ahogy. Voltak útmutatóim az életem során, mint pl. Tanai Erzsi néni, de önszorgalommal értem el azt, ami lettem. És még mennyi mindent tudnék tanulni…! De ez összetett dolog, mert nyilván a tanítványaimra is büszkén gondolok, meg a népdalos Rutafára is. Az énekegyüttesünkre (a Flame-re) meg pláne! A nulláról indultunk, manager, segítő nélkül, és Celldömölk környékén eléggé ismertek lettünk, meg talán már egyre szélesebb körben!

 

A fővárosba költözés gondolata meg se fordult a fejedben?

Nem. Ha elmegyek itthonról, akkor külföldre megyek. Nem szeretem Pestet.
 

Ha szeretnél még több számot meghallgatni Diától csekkold youtube csatornáját!

http://www.youtube.com/user/Diooka

Köszönöm szépen az interjút!
 

Széles Gábor 2012.10.13.

Mondd el a véleményed

Varga Viktor tervei alapján készül az érdi csapat kabalája

Rájár a rúd Malek Miklósra? Kvaka Anditól búcsúzunk!