Füredi Krisztián és a Curiositas – A 2020-as Ország Tortája verseny győztesével beszélgettünk

Füredi Krisztián Curiositas
Füredi Krisztián és a Curiositas
Füredi Krisztián és a Curiositas rétegei
A 2020-as siker receptje: Füredi Krisztián és a Curiositas rétegei, avagy mandulás piskóta, birszselé,-tejcsokoládés-hantoltostyás ropogós réteg,mandula mousse, tejcsokoládés bevonattal

Mandulás piskóta,  birszselé, egy tejcsokoládés-hantoltostyás ropogós réteg és egy isteni mandulamousse,  – ez a Curiositas, az a tortakülönlegesség, amely 2020-ban elnyerte a Magyarország Tortája címet.

2007 óta, azaz immáron 14. alkalommal rendezik meg minden évben az Ország Tortája versenyt. Ez a sütemény  egy olyan születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágnak fel egy helyen, hiszen a győztes tortákat egész évben országszerte mindenki meg tudja venni és meg tudja kóstolni az ország cukrászdáiban. Idén a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda  és annak vezetője, Füredi Krisztián nyerte el a rangos elismerést.Ennek apropóján beszélgettünk.

Hisztéria Cukrászda
https://hiszteria.hu/

Mi adta a torta alapötletét? Mi volt az indítószikra?

Az alapötlet a birs volt. Két éve foglalkoztat a dolog,próbálkoztam már vele az előző 2 évben is, de nem sikerültek annyira jól, hogy el mertem volna indulni velük a versenyen. Idén viszont nem engedtem el a dolgot! A birs egy zseléréteg formájában került a tortába, de úgy is gyengének bizonyult,majd a későbbiek folyamán kiegészítettem birskompóttal, amitől darabos lett, és végül Árpád prémium birspálinkával is. Ez a  három összetevő különösen kellemes birsalmás része a tortának. A  másik fő alkotóelem pedig a mandula. Ez piskóta formájában jelenik meg 2 rétegben, és mousse formában, ami a krémje a tortának. Ezen kívül van benne egy tejcsokoládés-mogyorós ropogós réteg is, ami szintén izgalmassá teszi.

 

Milyen volt az alkotói folyamat?

 

 

Tavaly novemberben már gondolkodtam, hogy a birs mellé miket párosítok majd. Januárban szabin voltam 1 hétig, és elővettem régi recepteket még a ’90-es évekből, megtaláltam a régi Gundel torta receptjét (ott voltam tanuló 1990-től ’93-ig), az egy mogyorós és mandulás torta volt,és elkezdtem ebben gondolkozni. Lerajzoltam, hogy a vágási felületet majd milyennek szeretném látni szeleteléskor, és kitaláltam a rétegeket fejben, majd elkezdtem a kísérletezést. A végleges verzió kb. 7-8 hónap munkája, mire véget ért ez az izgalmas verseny…

 

Milyen visszajelzéseket kapott a tortával kapcsolatban?

 

A tortával kapcsolatban eddig pozitívak a visszajelzések, mi már több, mint 31.000 szeletet eladtunk… Sokan mondják: úgy örülnek, hogy ez a rég elfeledett gyümölcsünk újra előkerült, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Nagyon jó kritikákat olvasni.

 

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánlja a Curiositast?

 

A tortát mindenkinek ajánlom, aki szereti a mandulát,és szereti a különleges ízek harmóniáját,és senki ne féljen megkóstolni a birs miatt, mert nagyon kellemes része a tortának! A pálinka meg tényleg annyira kevés van benne, hogy gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

 

A Hisztéria Cukrászda weboldala:

 

A Hisztéria Cukrászda Facebook oldala:
Köszönöm szépen az interjút!Széles L. Gábor
2020.08.20
Mondd el a véleményed

Mueve – DFRNT feat Dj Fenton újdonsága (klippremier)

Dorchipelago

Napsugár – 10 dalos nagylemezzel jelentkezik a Dorchipelago