Napsugár – 10 dalos nagylemezzel jelentkezik a Dorchipelago

Dorchipelago
Dorchipelago
Hirdetés
Napsugár címmel 10 dalos nagylemezzel jelentkezik Hütter Dóra zenekara, a Dorchipelago. A korong címadó dala, a Napsugár, magyar és angol nyelven is szerepel a lemezen. A dalok kronológiai sorrendben kerültek fel az albumra. A Napsugár az első, amelyet egy hosszabb gyerekekkel való közös munka inspirált, és indította be az alkotói folyamatot még 2018-ban. A dalok először “egyszálgitáros”akusztikus formában születtek meg, egy szerzői kiadásban, aztán a zenekar megalakulása után (pont egy éve,2019 nyár végén) érdemes volt újra hangszerelni őket. A dalokat, dalszövegeket Hütter Dóra írta, egy kivételével, amit a zenekar zongoristája, Botos Norbert hozott. Ezt követte egy közös műhelymunka, ahol mindenki kivehette a részét a dalok hangszerelésében, vigyázva azok eredeti jellegére. A dalokat a SoundCam Productions Stúdióban rögzítették, s az ő gondozásukban jelenik meg a zenekar első albuma is. A dalok szövege egyszerű, mondanivalója emberközeli, mégis egy igényes, kreatív, műfajokon átívelő zenei anyag.
A csapattal ennek apropóján beszélgettünk.
Dorchipelago
Dorchipelago

Honnan inspirálód(ta)tok? 

 

Minden dal egy külön sztori. Röviden: az élet inspirál. Sokat dolgoztam gyerekekkel, akiktől megtanultam a lényeget, és az nem más mint az öröm, a játék, a pillanatban való lét, és a többi valóban nem számít. De inspirált a természet is, mert szeretek a Duna-parton ücsörögni, túrázni. A zenekar neve is egy erdőben született meg valahol a Pilis környékén. A zenekarral eltöltött idő, a koncertek is inspirálnak, így született a Backline című dal. Egyszer pedig próbára siettem, miközben eleredt az eső, innen jött egy ritmus, majd egy szövegfoszlány: a Jó az esőben című dalunk kezdő sora. De olyan is volt hogy az “egy mozdulattal a fél konyhát beborító” kávécseppek inspirálták a Reggeli dal c. dalunkat. Ezek hétköznapi dolgok, egyszerű gondolatok, mégsem mindegy hogyan kezeljük az éppen problémának tűnő történéseket. Az én fegyverem az irónia, az őszinte mosoly magamon, és tudatos pozitív gondolatok. Végül is ez lenne a cél ezzel a zenei anyaggal- mosolyt csalni az arcokra, és vidám koncerteket adni. Sokat, sokat!

 

Hirdetés
Hirdetés
magyarzene.eu által kiírt pályázatnak köszönhetően készült el a saját weboldalatok. Mit lehet tudni erről a pályázatról? Milyen volt a kiírás? Pontosan milyen követelményeknek kellett megfelelni és mit foglalt magában a pályázati nyeremény? 

 

A   magyarzene.eu ! kiírt egy pályázatot olyan feltörekvő zenekaroknak, akik aktívak, saját dalokat írnak és adnak elő. Ez pont a tavaszi időszakban volt, amikor szinte mást sem csináltam csak pályáztam, hiszen koncertezni nem lehetett. Elküldtem a zenekar leírását, szakmai önéletrajzát, munkáinkat, dalainkat, és valamiért elnyertük a pályáztatók tetszését. Ennek nagyon örülünk, mert így vadonatúj honlapunk is megszületett, ami által reméljük még több emberhez jutunk el. Fontosnak tartom hogy minél több internetes felületen legyünk jelen, mert sajnos be kell látnunk: ez már a jövő. De a személyes kontaktus és kapcsolódás is legalább olyan fontos! Nekünk az a célunk hogy minél több emberhez eljussunk, hogy megtaláljuk azt a célközönséget, akiknek a mi zenénk örömet tud okozni. így talán majd el is jönnek koncertjeinkre. Aktívak vagyunk a közösségi médiában és a YouTube-on is.

 

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánljátok a lemezt, illetve annak egyes dalait? 

 

Minden embernek ajánljuk a lemezt   Én egy egyszerű ember vagyok, szerintem ezek nem túl elvont dalok mondanivalójukat, és zenei világukat tekintve sem, így ezt hitelesen tudom képviselni. Mindenkinek ajánlom, hallgassa meg, gondolkozzon esetleg el a szövegeken, a zenén, élvezze, bulizzon rá vagy épp andalogjon, jöjjön el a koncertünkre, mert úgyis élőben az igazi. Az minőségi élő zenét szeretném képviselni, és a pozitív életszemléletet. Aki egy kicsit is nyitott erre, annak ajánlom magunkat! Szerintem át tudnak jönni ezek a dalok, néha néha be tudnak találni az ember szívébe. És ha egy két mosolyt vagy gond-felejtős, táncikálós, fejbólintós percet okozunk ezzel a közönségnek, akkor máris megérte. Csak ezért érdemes az egész!
Most, hogy a jelen körülmények, jogszabályi előírások közepette kisebb rendezvényeket egyelőre lehet tartani, hol találkozhat Veletek a nagyérdemű? 

 

Egy őszi lemezbemutató koncertsorozatra készülünk budapesti, Budapest-környéki klubokban szeptember-október-november során, már amennyire lesz rá lehetőség. Tavasszal több fesztivál-koncertünk is elmaradt (Zalafeszt, Marosvásárhelyi Jazz Fesztivál, Szatmárnémeti Családi Hétvége), nyáron sajnos ugyanúgy csend volt a koncertek tekintetében, ami legalább megengedte az albumon való elmélyült munkánkat. De az ősz reméljük megajándékoz bennünket néhány koncertélménnyel, már nagyon várjuk! Amit biztosan elmondhatok: 2020.szeptember 12-én Szentendrén a Folt Kávézóban találkozhat velünk a közönség, 6 nappal később, 2020.szeptember 18-án pedig  a Fellini Római KultúrbisztróHullám-színpadán” koncertezünk, ami egy igen hangulatos Duna-parti helyszín, de már októberre is szervezés alatt van több koncert. A többi eseményünkről értesülhetnek majd követőink, a Facebook, Instagram oldalunkról, honlapunkról.  Találkozunk őszi koncertjeinken, ahova azért magunkkal viszünk néhány kézzelfogható példányt lemezünkről, de addig is hallgassátok dalainkat a Youtube-on, Spotify, Deezer és egyéb online hanghordozókon, mert nemsokára megjelenik a Napsugár!
A Dorchipelago Napsugár c. albumának borítója – Készítette: Vizsuj Rebeka látványtervező
A zenekar Facebook oldala:
https://www.facebook.com/dorchipelago/A Dorchipelago weboldala:
https://dorchipelago.eu/

 

Köszönöm szépen az interjút!

 

Fotók: Varga Ágnes Lujza – www.instagram.com/agneslujzav
Mondd el a véleményed
Füredi Krisztián Curiositas

Füredi Krisztián és a Curiositas – A 2020-as Ország Tortája verseny győztesével beszélgettünk

Nem érnéd fel – új klippel jelentkezik az Ego Sum (klipajánló interjú)