Merőben új dallal jelentkezik a Kávészünet

Hirdetés

Az eddigiektől teljesen eltérő zenével jelentkezik a Kávészünet. A csapat kilencedik videóklipjében Juhász Gyula verse, a Milyen volt… kel életre lüktető tánczeneként. A vers akár mai dalszövegként is megállja a helyét, mivel egy sallangmentes, múltba révedő, romantikus alkotásról van szó. Ehhez méltóan a klip is ezt az irányt követi, melyben belepillanthatunk, mi zajlik le egy emberben, aki múltbéli szerelmére emlékszik vissza. A videó egy kanadai-magyar rendezővel közösen készült, és egészen szokatlan ötletek, megoldások találhatóak benne.

Hirdetés
milyenvolt

Hirdetés

Az sem mindennapi, hogy egy magyar együttes klipjének felvételi munkálatait egy amerikai rendező irányítja. Mesélnétek erről?

Peter John Kissnek hívják az operatőrt, aki a menedzserünkkel már dolgozott korábban. Innen az ismeretség.

Milyen volt, hogyan zajlott a forgatás?

A forgatás két nap alatt zajlott. Egy napot szántunk a lakásban és a kinti tereken felvett jelenetekre és még egyet a fotólaborban készült felvételekre, mivel ez is fontos részét képezi a koncepciónak. Egyébként ez az első klipünk, amelyben nem jelenik meg maga a Kávészünet. A főszereplő fényképeket hív elő, s közben megrohanják az emlékek. Analóg technikai megoldások is megjelennek a videóban, olyan eszközök is szerepet kaptak a munka során, melyek múltja sok évtizedre tekint vissza. A különleges látványvilág többek között ennek is köszönhető. Az idő múlását, az emlékek fakulását például egy fotón úgy sikerült szemléltetnünk, hogy az előhívó folyadékban gyorsított eljárással hívtuk elő a fényképet, majd ezt a felvételt visszafelé játszottuk le, és felgyorsítottuk. Így olyan, mintha eltűnne a fénykép a papírról. Az egyéb megoldásokat meghagynánk meglepetésnek a klip megtekintésére. A munka egyébként nagyon jó hangulatban telt, mert a jó idő, valamint maga a forgatókönyv is lehetőséget adott arra, hogy rengeteget viccelődjünk. A végére azért mindannyian nagyon elfáradtunk, de úgy gondoljuk, megérte.

Honnan jött az ötlet, hogy “leporoljátok” az analóg technikát, és ezt használjátok fel egy, a 21. században, a digitális világ korában rögzített klipetekben?
Sokat morfondíroztunk, hogy milyen klipet készítsünk, és amikor nagyjából összeállt, hogy mit is szeretnénk, mi legyen a fő szál, utána már jöttek a jobbnál jobb ötletek. Az analóg fényképek egyébként jóval valóságosabbak, több élet van bennük. Az analóg technika a digitálishoz képest alapból is emberközelibb, természetesebb. Mi szerettük volna, hogy ilyen legyen a klip.
A Kávészünet együttes Facebook oldala:
A Kávészünet együttes Youtube csatornája:
Köszönöm szépen az interjút!
Széles L. Gábor
2016.03.30

 

Mondd el a véleményed

Our Paradise – Új albummal hangol a nyárra a Meteora

Unlimited Illusion-buli ma a Dürer Kertben