Our Paradise – Új albummal hangol a nyárra a Meteora

Hirdetés

our paradise

A különböző zenei műfajokban kalandozó sorozatunkban ezúttal a Meteora csapatát, egy szimfónikus metált játszó bandát  vettük górcső alá.  Nemrég jelentkeztek egy új dallal, nyárra pedig egy teljes, vadonatúj koronggal lépnek a nagyközönség elé. Az együttesről, és az annak háza táján levő újdonságokról, aktualitásokról a csapat billentyűsével, Király Atillával beszélgettem.

Hirdetés

Atilla! Kérlek, mindenekelőtt mutasd be a banda tagjait! Ki mit csinált a zenekar előtt?

A zenekar 2010 nyarán alakult, a kezdeti felállásból már csak Fülöp Máté (basszus, hörgés) és jómagam (2012-ig gitár, utána billentyű) maradtunk. Máté előttünk az Indeed nevű alter-rock, valamint a kezdetekben velünk egyidőben a Dressed in Black-ben játszott. Nekem a Meteora az első és azóta is egyetlen komoly zenekarom, a kezdetekben gitároztam, majd 2012-ben a szintisünk kilépését követően billentyűre váltottam. A dobosunk, Krajczár Márió 2014 óta erősíti csapatunkat, ő még az Echonald zenekar társalapítója, dobosa és zeneszerzője, valamint a RockPlace Records hangmérnöke. Kurucz Ádám a szólómesterünk, ő 2015 tavaszán csatlakozott hozzánk, már 9 éves korától foglalkozik a gitározással, jelenleg gitártanárként dolgozik, korábban a Black Wine zenekarban, manapság pedig ő is az Echonaldban állandó tag, és több zenekarban megfordult session zenészként. Legfrissebb tagunk pedig Holló Noémi, neki mi vagyunk az első metál zenekara, ő korábban népzenét tanult és ilyen zenekarokkal számos koncerten és országos versenyen megfordult.

Honnan jött a banda neve?Miért éppen Meteora?

Máté építészmérnök, még hallgató volt, amikor indult a zenekar, és tőle jött a Meteora név. A sziklapillérekre épített kolostorokról nekünk egy hely jutott eszünkbe, ahova el lehet vonulni az egyre jobban felgyorsuló élet elől, ahonnan le lehet tekinteni az alattunk elterülő világra, és erről, valamint saját belsőnkről el lehet gondolkodni. Nekünk ez a menedék a zene, de mégse lehetett az a nevünk, hogy Music. 

Hogyan határoznátok meg a stílusotokat? Milyen zenét játszotok?

A zenénket szeretjük szimfónikus metálként emlegetni, belátjuk, hogy eleinte ez még eléggé felmagasztalása volt a számainknak, de az elmúlt 1-2 évben sokat dolgoztunk azon, hogy valóban egy szimfónikus zenekar hatását és élményét adhassuk át a közönségünknek. Ennek a jegyében az ingyenesen hallgatható és letölthető első kislemezünk, a Price of Salvation dalait is újravettük és feldúsítottuk, így ezek is szerepelnek majd az albumon.

Hirdetés
m

Kik alkotják a célközönségeteket?

 Őszintén szólva ezen nem szoktunk gondolkodni. Korosztálytól, nemtől, vallástól (kb. mindentől) függetlenül szeretik emberek ezt a műfajt, nem tudunk kiragadni egy csoportot, hogy pl. a tizenéveseknek, vagy a bölcsészeknek írjuk a dalokat. A dalszövegeink jelentős részében előfordul a társadalomkritika, ezeket általában én írom, de igyekszem nem nagyon szájbarágós lenni. A számaink másik felében egy lelkiállapotot mutatunk be, nem mi találtuk fel itt se a spanyolviaszt, viszont a lehetőségek tárháza ebben a témában kb. végtelen.

Az év elején  új dallal jelentkeztetek. Mesélnél erről bővebben?

A legutóbb megjelent dalunk az Aversum, olyan téren rendhagyó, hogy ez idáig az egyetlen ilyen lírai szerzeményünk. Egy hosszú kapcsolatom vége után írtam a zenét is és a szöveget is. Azt az érzést próbáltam egy kis történetbe beleágyazni, amikor úgy érzed, értelmetlen a másik nélkül továbbmenni. Azt meg már csak kis érdekességként mondom, hogy ez volt az énekesmeghallgatáson tavaly nyár végén a feladat. Mivel ez a dal az éneken áll, vagy bukik, úgy gondoltuk, ezzel tudjuk a lemérni a legjobban a jelentkezők kreativitását és tudását. Mindenki megkapta az alapot, a szöveget és két hetet aztán uccu neki.

Ha jól tudom, még az idén pedig egy teljes vadonatúj albummal léptek a nagyközönség elé. Hol tartanak a munkálatok, és mit lehet erről tudni?

A készülő albumunk címe Our Paradise. A lemez záródaláról neveztük el, úgy éreztük, ez az a cím, ami szinte mindegyik szám mondanivalójához hozzáilleszthető. Röviden összefoglalva talán azt mondhatom, hogy élj és gondolkodj felelősségteljesen. 11 dal lesz rajta, ennek majdnem a fele teljesen új, koncerteken még nem játszott szám. Pontos megjelenést nem merek ígérni, a nyáron valamikor. A tagok a saját részeiket már felvették, viszont most még azon dolgozunk, hogy hozzá tudjunk tenni egy kis olyan pluszt, ami underground szinten azért nem megszokott. Ez viszont már nemcsak rajtunk múlik, és idő kell hozzá. De hogy mondjak valami biztatóbbat is, az egyik vadiúj számunkhoz lyrics videót fogunk készíteni, ugyan az a Lajcsák István lesz az elkövető, akinek a borítót is köszönhetjük, szóval ütni fog. Lesz kézzelfogható változat is a lemezből, valamint tervezzük hogy felkerül a legtöbb digitális terjesztő oldalra is.

Köszönöm szépen az interjút!

A csapat Facebook oldala:  https://www.facebook.com/meteorabandhungary/
A banda Youtube csatornája: https://www.youtube.com/channel/UCDivm8R-K7CU__teWRrDZQgA zenekar oldala a Reverbnation-ön: https://www.reverbnation.com/meteorabandhungary

Széles L. Gábor
2016.03.28

Mondd el a véleményed

Meghívó fotókiállításra

Merőben új dallal jelentkezik a Kávészünet