Minimalism – háromdalos EP-vel jelentkezik a MUDI

MUDI
MUDI
Hirdetés
MUDI
MUDI – fotó: Kilencz András – https://instagram.com/andras_kilencz?igshid=v9dn7lk30myl

Minimalism címmel vadonatúj, háromdalos EP-vel jelentkezett az egyetlen olyan budapesti stoner rocker banda, amely egy tősgyökeres magyar kutyafajtáról kapta a nevét – igen, kedves Olvasóink, eltalálták a MUDI-ról van szó. A zenekarral – amely Sohajda Péter Standing Waves Studio nevű műhelyében rögzítette a dalokat – ennek apropóján beszélgettem.

 

Hogyan születtek az EP dalai?

Hirdetés

Peti (gitár) és Jani (basszgitár) a két riffgyár. Elhozzák a témáikat a próbatermünkbe, vagy már előzetesen elküldenek egy hangfájlt hallgatásra, de végül a teremben landol, ahol kigyúrjuk „őket”. Sok esetben a kitalált riff az alap köntösében marad és a kigyúrás inkább a különböző riffek (pl. verse és refrén témák, kiállások) összefűzéséről szól, ami nem feltétlenül könnyű meló a ritmikai téren, főleg Dórinak (dob), de gyakran Bandi (ének) is sűrűn anyázik.

Általában 2-4 próba kell ahhoz, amíg ezek az összekötések ténylegesen egy zeneszámot kezdenek alkotni, majd még egy jó pár együtt zenélés alkalmával jutunk el arra a pontra, ahol már egyikőnk sem felejti el, melyik téma következik a második verse után, vagy az outro előtt.

Az EP dalai közül az első két szám szövegét Peti, az utolsóét Bandi írta. Peti a riffjeit sok esetben már kész szövegekkel hozza, tehát ekkor már egyből tudjuk az éneket is gyúrni. Más esetben Bandi kamu énekel valamilyen nem létező nyelven, de angol akcentussal. A szöveg nem így születik, Bandi csak teszteli az ötleteit.

 

Mit kell tudni az egyes dalokról?

Noology

Menetelős, blues-os hangulatba oltott lemezkezdés. Egyszerű, kompakt dal, melyben a generációs értékrend-változásokat énekeljük meg, és némi megoldási kísérletet is próbálunk kínálni. Zeneileg a banda egyik legotrombább tétele, semmi felesleges művészkedés.

Bloom

A Bloom egy ízig-vérig alternatív-grunge dal, ahol nem sok páros ütem fedezhető fel, összetett és bonyolult dalszerkezete van. Elszállós énektémái vannak, a dal Jani (bass) szülöttje. A szövege az születés-halál közelségéréről és arról a végtelen rendről szól, ami összefűzi őket az életen át.

Chamber of the magpie

A zene melankólikus, de egyúttal lazító hatással bírhat az azt hallgatóra. A szöveg lényegi része a bennünk lakozó szarkáról szól, aki összegyűjti azon érzéseinket, amitől szeretnénk megszabadulni logikus okok miatt. Az a baj, hogy nem segít, hanem elorozza előlünk.

 

Milyen volt az alkotói folyamat?

 

Az alkotó folyamat mindig izgalmas, érdekességekkel és sok esetben nevetésekkel is jár. Alapvetően munkának és szórakozásnak is felfoghatjuk a próbákat, hiszen azért jövünk össze, hogy megvalósítsuk a terveinket, de igyekszünk ezt jó hangulatban tenni, ami sikerülni szokott.

A felvételek a Standing Waves Studio-ban készültek. 2 nap alatt vettük fel a 3 számot. Nem akartuk elkapkodni, mert elég nagy stresszfaktor lehet, ha nincs elég idő hagyva az egyéni munkára. Külön rögzítették a sávokat, ami azt jelenti, hogy mindenkinek egyénileg kellett feljátszania a saját részét. A tervek szerint haladtunk, időben végeztünk, elégedettek voltunk és vagyunk is az anyaggal.

 

Honnan inspirálódtatok?

 

A szövegeink nem az őzike megszületéséről és cukiságáról szólnak, hanem a kóborkutyák prédájáról. (A suta nem gondozza a gidát, ha illetéktelenek szaganyagát véli felfedezni utódján. Ha megsimogatsz egy gidát aláírtad a halálos ítéletét, kivéve, ha nem viszed haza és nem neveled fel. ) Általánosságban elmondhatjuk, hogy sötétebb, és-vagy elgondolkodtatóbb témákról írunk, ami megköveteli a zene súlyosságát is. Itt oda-vissza történik egy inspirációs csapda. Ha van egy dög riff, dög szöveg kell hozzá és fordítva. Tehát egyrészt saját magunkból inspirálódunk, a saját érzéseink, gondolataink megfelelő csomagban kínálására törekedve. Szöveg téren a természettudományok, dolgok, amivel nem értünk egyet, kilétek a fő inspirációs szál. Más szempontból inspiráljuk egymást az ötleteinkkel és a megfejtendő zenei átkötésekkel, egyéb témákkal. Végezetül pedig sok más zenekar is inspirál minket, főleg a 90-es évekből.

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánljátok az EP-t és annak egyes dalait?

Nem mindenkinek befogadható a stílusunk, és ezzel nincs is semmi baj. Rétegzene, vagy azt súrolja, ezért hasonszőrű gondolkodású és zenei stílust kedvelő embereknek ajánlanánk. Grunge, stoner, doom, sludge zenét kedvelőknek mindenképp!

Facebook:

https://www.facebook.com/mudiband

Bandcamp:

https://mudi.bandcamp.com

Spotify:

https://open.spotify.com/artist/4XuysKox05HwVZ4o7fnCFV?si=U_3PrWaZThWP_XhmaZVtsw

Deezer:

https://www.deezer.com/us/artist/107041552

Apple Music:

https://music.apple.com/hu/artist/mudi/1531700717

Instagram:

https://www.instagram.com/mudi_band/

Mondd el a véleményed
Levente Csuka

Lebegek – új kislemezzel jelentkezik Levente Csuka (EP premier)

Third Planet - fotó Bodnár Dávid

Megjelent a THIRD PLANET első nagylemeze