Pelé – Egy legenda születése (kritika)

Hirdetés

Mikor 1950-ben Brazília vereséggel zárta a VB-döntőt, és látta sírva fakadó apját, a kis Pelé megfogadta neki, hogy ha felnő, világbajnokságot nyer Brazíliának. Talán itt vált a hobbi szenvedéllyé, sőt, elhivatottsággá. Ezzel szemben édesanyja nem támogatta ebbéli döntését, inkább az iskolai tanulmányai felé próbálta Pelé gondolatait terelni, nem sok sikerrel.

A film a brazil focimágus gyerekkorát mutatja be, egészen az 1958-as világbajnokságig, ahol is Pelé először mutathatta meg nagyközönség előtt, mire is képes. S bár egy súlyos térdsérülés miatt majdnem derékba tört még alig induló karrierje, a legenda megszületett.

Jeff és Michael Zimbalist voltak olyan felkészültek, hogy tudják, egy egész élet eredményeit lehetetlenség egyetlen filmbe belepasszírozni, viszont ha csak a legfontosabb momentumokat ragadják ki, jelen esetben a “valakivé válást”, akkor már elérhetik abbéli céljukat, hogy megmutathatják, miféle ember is Pelé. Ez a vállalkozásuk szerintem sikeresnek bizonyult, mert a 105 perces játékidő minden pillanata kincset ér. Kezdve a kis falu (Tres Coracoes) utcáin játszó kölykökkel, akiknek nincs igazi labdájuk, csak zoknikkal kitömött zsákot rugdosnak, egészen az első megmérettetésig, ahol is egy tehetségkutató szakember felfigyel a kis Pelére. Édesanyja tiltása ellenére Pelé az évek alatt apjával gyakorol, mígnem elérkezik a lehetőség, hogy igazi klubban tanulhassa ki az igazi futball rejtelmeit – holott az ősi brazil foci a vérében van. Nem egyszer megkapja azt, hogy az általa képviselt stílus elavult és nem hoz eredményt. Mégis, akik ezt mondják neki, később kénytelenek belátni, mekkorát tévedtek.

Hirdetés

A film remekül adagolja a feszültséget, lázban tartja a nézőt. Nem hiszem, hogy él ma valaki, aki ne ismerné Pelé nevét. Nos, aki nem rajong a futballért, az is képes szorítani ennek a tinédzsernek, mert ennek az alkotásnak abban rejlik a varázsa, hogy képes érdekessé tenni máskor olyan érdektelen dolgokat, mint egy tréning vagy egy vidéki kis meccs. Ha Pelé van a pályán, garantáltan szórakoztató élményben lesz részünk.

Életrajzi filmhez méltón az életből lopta a nyersanyagot, tehát drámában, kihívásokban, bukásban és sikerekben nem lesz hiány. De leginkább jellemző a filmre az a katarzis, ami betölti a bensőnket, mikor gólt lőni látjuk ezt a világklasszis sportolót, aki mint ismeretes, háromszoros világbajnok.

Hirdetés

Pelé (Pelé: Birth of a Legend)
Hazai bemutató: 2016. május 26.
Forgalmazó: A Company Hungary
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott

Írta: Bártfai Balázs, 2016.05.26.

Mondd el a véleményed

Mikor a ragadozó prédává válik, avagy Pénzes cápa kritika

„Új oldal”-ával mutatkozik be Szabó Leslie