Washington Fokvárosban avagy a Védhetetlen kritika

Hirdetés

Hirdetés

Anno 10 évvel ezelőtt került bemutatásra egy trilógia első része, nevezetesen egy Jason Bourne-ként azonosított, amnéziában szenvedő sebesülttel a főszerepben, akit Matt Damon alakított. Azért ezzel a megjegyzéssel kezdem, mert a Védhetetlen (Safe House) című film nézésekor elég sok alkalommal az imént említett 3 részes akció-thriller jutott eszembe. Mint kiderült, nem is alaptalanul, ugyanis az operatőr az az Oliver Wood, aki már a Die Hard 2 stáblistájában is feltűnt, de mindhárom Bourne-filmen is dolgozott.

Hirdetés

Szóval a film nem mutat túl sok újdonságot az akciórajongók számára, tele van a filmtörténelem agyonszapult jeleneteivel, mégis működik! És hogy miért? Talán mert a forgatókönyv úgy lett megírva, hogy a kevésbé izgalmas részekben sem tud lankadni a figyelmünk, mert a párbeszédek tartalmasak, talán azért, mert a két főszereplő olyan hangulatot tud teremteni (főleg Denzel), amely egyedivé teszi ezt a sablonokkal teletűzdelt akciófilmet. A tavalyi Halálos iramban: ötödik sebesség óta nem láttam ilyen akciódús mozit, mind az ismételten megemlítendő Bourne-franchise autós üldözéseire hajazva, mind a fegyveres leszámolásokat nézve.
Adott egy egzotikus város, Cape Town, azaz Fokváros, ahol a gyönyörű természeti adottságok egy csodás élet reményét hordozzák (nem említi a film az AIDS, a bűnözés és tanulatlanság megoldhatatlannak tűnő problémáit), de nem Matt Westonnak (Ryan Reynolds), az ifjú CIA-ügynöknek, aki unatkozik. Van egy barátnője, a francia Ana Moreau, akivel boldog, mikor együtt vannak, de munkája abból áll, hogy az ügynökség által fenntartott védett házban kell dekkolnia egész nap. És ezt teszi becsülettel már pontosan 12 hónapja. Főnöke nem tud segíteni neki, ami abból állna, hogy “felkerülhessen” valami élettel telibb helyszínre, ahol bizonyíthatná rátermettségét, és ennek oka: tapasztalata egyenlő a nullával. Az első 5 perc, amivel bemutatják a város szép panorámáját, az ügynök és barátnője szolíd szerelmét, ezután kezd izgalmassá válni, és ez a helyzet nem is csillapodik le egészen a vége főcím megjelenéséig.
Denzel Washington egy olyan dörzsölt, profi ex-kémet alakít, akit fegyveresek egy csoportja üldöz végig a fél városon, egészen az Amerikai Nagykövetség épületéig, ahol is kiderül, hogy az illető nem más, mint a régóta keresett Tobin Frost, akit árulóként tartanak számon Amerikában. Előáll egy elít egység, hogy a Weston által őrzött házba szállítsák át Frost-ot kihallgatásra, és innentől elszabadul a pokol. Nem szeretnék ennél többet leírni, a film megér egy misét, a minőségi akciók kedvelőinek feltétlenül látniuk kell.
Brendan Gleeson szerepeltetése kellemes meglepetés volt számomra, úgy látszik, a Harry Potter széria és A guardista abszolút főszerepe szépen felívelte karrierjét. Szokásos mellékszerep, gondoltam, de szerencsére több is volt a karakterben, mint eleinte gondoltam. Vera Farmiga ugyancsak feltűnik egy elemző, bizonyos Linklater szerepében, nekem a Forráskód című sci-fi-thrillerből volt a legemlékezetesebb, de játszott már háborús drámában (A csíkos pizsamás fiú), és George Clooney mellett is (Egek ura).
Ryan Reynolds volt az egyetlen, aki miatt aggódtam, de szerencsére nem volt miért. Először a 2002-es Buliszervízben láttam, ami egy kőkemény vígjáték rengeteg altesti humorral, majd a 2005-ös Csak barátokban tűnt fől egy főszerep erejéig, persze közben kapta a nem túl ígéretes szerepeket (Penge: Szentháromság – itt maga a sorozat leáldozott; A rettegés háza, ami a klasszikus The Amityville Horror újrafeldolgozása), majd jött a Füstölgő ászok 2006-ban, mely vegyes kritikát kapott, utána a Mindenképpen talán egy romantikus komédia, amit ugyan még láttam is, de bevallom, nem emlékszem túl sokra belőle. Karrierje a Nász-ajánlattal indult igazán be, amiben Sandra Bullock egy idegesítő, elviselhetetlen főnököt alakít, akinek viszont szüksége van tartózkodási engedélyre, amit csak a Reynolds által alakított beosztotton keresztül szerezhet meg. Ezzel végérvényesen elkezdődött az, ami még ma is tart: az A-kategóriás sztárstátusz.
Ilyen filmográfiával joggal lehettem ideges amiatt, hogy jó döntés volt-e éppen ezt a fiatalembert szerződtetni egy akciófilm egyik főszerepére. És a válasz: igen. Remekül megállja a helyét Denzel Washington mellett, bár egyedül kevés lett volna elvinni a vállán a mozit.Safe
House – Védhetetlen
(Magyarországi mozipremier: 2012.02.16.)

Rendezte: Daniel Espinosa
Írta: David Guggenheim
Fényképezte: Oliver Wood
Zene: Ramin Djawadi
Vágó: Richard Pearson

Főbb szereplők:
Denzel Washington (Tobin Frost)
Ryan Reynolds (Matt Weston)
Brendan Gleeson (David Barlow)
Vera Farmiga (Catherine Linklater)
Sam Shepard (Harlan Whitford)
Nora Arnezeder (Ana Moreau)
Robert Patrick (Daniel Kiefer)
Rubén Blades (Carlos Villar)
Liam Cunningham (Alec Wade)

Bártfai Balázs, 2012.02.26.
Mondd el a véleményed

Boldog Szülinapot Csavardi Samu! :)

Gerard Butler elvonóra ment?